Brödgran

Har glömt visa Apskräcken! Inköpt på Sölvesborgs trädgårdsdag. Tanken är ju att denna lilla pinne ska bli som den på den lilla bilden som är lånad från Wikipedia där man också kan läsa följande:

Brödgran (Araucaria araucana) är ett barrträd som i sin naturliga miljö kan bli 40 meter högt. Trädet växer naturligt i Chile och Argentina. Barren är tjocka och fjällika. Fröna är ätliga och påminner till utseendet om små kokosnötter. Växten är oftast dioik, men kan ibland ha han- och honplantor på samma individ.
Andra namn är ’pehuén’ som för mapuchefolket är ett heligt träd, där man använder barren och trädet för olika ändamål. Ett annat namn på trädet är apskräck. Det namnet började användas på 1800-talet efter att en engelsman visade upp det då mycket ovanliga trädet för några vänner, och en av dem kommenterade att de vassa barren säkert är avskräckande för apor. Namnet är dock något oegentligt eftersom trädet inte växer i regioner där apor lever. Idag är trädet utrotningshotad och fridlyst i Chile.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.