Clematis, Lavendel, Rosenskära, Höstsilverax och vaddå?

Denna rabatten blev till för några år sedan när vi la sten på uppfarten vid garaget. Länge stod den tom, men sedan var vi på en plantskola norr om Växjö som inspirerade och vi hittade det höga blodröda höstsilveraxet som blommor längre fram och en gammelrosa clematis. Till det hittade vi en dubbel solhatt.

Garagerabatt

För två år sedan planterades det hela och lavendeln sattes från de småplantor jag drog upp från gångarna (läs mer om det under tips & trix). Det växte men blev så där. Året efter hade jag glömt att bladen som kom upp var solhatt, så det rök i någon rensning.

Clematisen har aldrig blivit högre och jag hade sett framför mig en rosa blomkaskad på väggen!

RosenskäraEn fröpåse med rosenskära kom med en tidning på våren och ner åkte lite frön som skulle bli rosenskära, en blomma jag aldrig lyckats med. Det gick någon månad och clematisen började blomma men hög blev den inte. Höstsilveraxet kom upp och växte bra. Det kom också något som inte liknade ogräs. Så det fick stå kvar. Efter ytterligare några veckor höll det på att ta över så jag grävde upp det och planterade det vid gamla hönshuset. Några veckor senare stod där rosenskäror som var över 2 m höga och de blommade hela sensommaren och hösten.

Rabatten vid garaget frodas, men klematisen vill inte klättra upp på väggen så som jag vill, men blommar gör den.

Dagens blomma – Vill jag gärna veta!
Kanske är det ogräs? Men de är rätt fina och verkar inte sprida sig så jättelätt. Blommorna ser ungefär likadana ut, men den ena har brokiga blad och den andra vanliga gröna. Skriv gärna en kommentar om du tror dej veta vad det är.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.