Inglasning av fönster till orangeriet

Hörnen är satta och lite till. En eftermiddag tack vare far och hans snabba murarkompis.  Efter andra skiftet ska järnfönstren på plats så vi har satt igång med stor frenesi att glasa dem. Ett projekt som inte är att leka med. 3-glaskasetter från snäll gammal kompis ska skäras upp, för att sedan använda mittglaset. De andra två har någon beläggning som gör det repkänsligt. Det görs med sticksåg. Ytterkanterna som blir kvar ska dras bort och kvar är glasskivan. Ur dessa glasskivor ska sedan rutorna skäras.

Jag hade aldrig skurit glas tidigare, men med hjälp av en glasskärare från biltema och lite mod så går det undan nu. Man vänjer sig vid skräcken att knäcka en ruta efter ristningen. Det är nu den lätta biten. Måtten är värre, ingen ruta är lika stor som den andra. Fönstren som är nytillverkade i gjutjärn är inte speciellt noga gjorda och falsarna är inget bra och väldigt ojämna på alla håll. Vi hoppas att det kommer att funka med kittningen, eller rättare sagt, det måste funka. Svart kitt är beställt för de måste glasas och härdas innan vi sätter dem på plats. Där ska de sedan stagas upp ordentligt så vi slipper göra om glasningen. Murningen ske in emot karmarna med de tre små pliggarnapå varje sida  in i  lecablocken på något vis som vi får lösa på vägen. 100kg fönster har respekt med sig. Men jag tror det blir attans bra. Imorgon fortsätter murningen med bakväggen och ventilhål.

Pionens blomknopp har nu slagit ut. Det gick över en natt, hade tänkt ta en mellanbild också, men hann inte, glasningen tog överhand. 8 glasrutor kvar…

Grund

Hörnen är satta

Gjutjärnsfönster

Pion

2 reaktioner på ”Inglasning av fönster till orangeriet”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.