Nu har det hänt!

Igår blev en dag utan blogg. Första sedan jag började. Men det ska kompenseras idag. Det började i fredags eftermiddag med att skogshuggarkompisen kom på inspektion av vår svårfällda björk och tall vid trädgårdslandet. Efter moget övervägande, prat om vinsch m.m. beslutades att träden gick att ta ner utan de skulle falla på hus, växthus eller alltför mycket på vedskjulet.

Mullbärsträd

Men först det i fredags utlovade tillskottet. Ett mullbärsträd som har stått i mina föräldrars trädgård. Tack! Det är flyttat några gånger tidigare, så vi hoppas att det klarar även denna flytt och att det kommer att växa ordentligt på höjden också. Det är planterat i norra kanten av trädgården mellan gamla och nya huset invid en stenmur.

I växthuset blommar en liten pelargonstickling från Greklandssemestern i början på sommaren. Det får bli lördagens dagens blomma. Den väcker minnen från trädgården i huset vi hyrde. En annan stickling därifrån har också tagit sig. Vet inte om det är nerium eller en annan buske. Får se när den blir större.

Lördag morgon och förmiddag startade med orienteringstävling i ösregn. Efter ytterligare regn på eftermiddagen dök så skogshuggarkompisen upp på sen eftermiddag med fru och ”avverkning” kunde ske.

Några små träd fälldes, vinsch sattes från björken som skulle fällas till en annan björk. Snittet på plats och skogshuggarkompisen börjar vinscha (dra) och trädet började tvingas åt planlagt håll. Fjärilar i magen på mej, trädet på väg mot skogshuggarkompisen, nervöst, eller mot huset, nervöst. Egentligen visste jag att det inte var någon fara, han hade koll hela tiden, men det är tunga krafter. Trädet föll, exakt som planen! Det gjorde sedan stora tallen också trots en krona som i princip bara växte åt motsatt håll som det skulle falla. Där kan man snacka om kompetens! Än en gång tack!

Nu ligger det tre björkar och två tallar och väntar på kvistning av mannen. Sedan blir det kapning klyvning, stapling och ved till många år framöver. Och sist men inte minst, nu ska det bli kraft i jorden i grönsakslandet, och plats för något nytt roligt träd i nordvästra delen av trädgården. Sekvoja kanske. Kom gärna med tips!

Några före och efter bilder och några skakiga trädfällar bilder blev det i ösregnet. Stora tallen var kraftig, men inte mer än 35-40 år gammal, förmodligen är björken detsamma, men där är det svårare att räkna årsringar. Kan det har växt så snabbt för att de har stått i gamla hönsgården med ständig tillgång till kvävegödsel?

 

 

 

 

 

Dagens blomma – en rödbladig liten ”klöver” som jag har stulit i skogshuggarkompisens rabatt. Han påstår att det är ogräs, men jag tycker den är fin. Namn är jag ju dålig på…

Så här ser det ut idag på morgonen. Vildvin är planerat på vedskjulet för att dölja det, kanske det blir en vinranka och murgröna också så får vi se vad som växer snabbast.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.