Nyår – planering av orangeri

Nu är det inte någon återvändo. Trädgården ska utökas med ett orangeri. Vi har börjat i helt fel ände och köpt tak. Inte alls som det var tänkt från början. Men vår snickare är optimistiskt och säger att det kommer att funka.

Vi har inte riktigt koll på läget när det gäller markberedningen heller, många stora stubbar och inte helt lätt att komma till med maskiner, men allt går att lösa säger mannen. Först måste vi riva hönshuset / vedboden och fälla lite träd.

Ritningen är godkänd av kommunen iallafall. Vi har tänkt det uppmurat i lecablock och putsat och målat i samma färg som huset. Fönster har vi hittat, gamla till baksidan och nya stora till det övriga. De är i gjutjärn och riktigt maffiga. Framför är det tänkt att det ska bli stensättning och en stensatt gång från huset dit.

Innerväggen mot norr har vi tänkt klä med gammalt tegel, så justnu håller vi på att plocka ned en kompis gamla skorsten med tillhörande bakugn. Är igenom taken nu, och vid sista tillfället höll jag på att rasa in i bakugnen. Under nyårshelgen hoppas vi att vi kan ta det sista. Sen är det en del jobb med att få bort det sista murbruket på stenarna och börja spana efter fler stenar för de kommer inte att räcka. Ett par gamla pardörrar med glas ska också införskaffas.

Känner du någon eller har tips på någon som vill bli av med gamla tegelstenar, pardörrar m.m. så hör gärna av dej.

Nedan några bilder på platsen där det ska stå och skissen på orangeriet. När orangeriet är klart ska växthuset och rivas, för halva orangeriet är tänkt som växthus och det ska förvaras citrusträd m.m där.

Plats för orangeri

Plats för orangeri

Plats för orangeri

Orangeriritning

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.