Äntligen kom den fram – solen

Mördarsniglarna har iaf trivts ett tag nu i grådasket. Jag jagar dem febrilt, tar dem på en liten trädgårdsspade och dumpar dem i en hink med vatten och diskmedel. Säkert inte så bamhärtigt och djurvänligt, men jag bryr mej inte.

Igelkott

Mördarsniglar har bara myskankor och torkan som naturliga fiender och så jag då förstås. För att inte ge upp tänker jag att en snigel kan generera 200 st nya, det är inte ens så att bara hälften är honor. Alltså för varje bortplockad snigel = –201 sniglar, då blir det plötsligt ganska bra…

igelkottungarVanliga Vinbergssnäckor och snäcksniglar får vara, de sistnämnda tar igelkottarna hand om. Man kan höra hur de går i rabatterna om kvällarna och tuggar snigelskal. Har en liten krabat som bor under trappen. Förra sommaren fick den ungar, plötsligt pep det i rabatten och fram kom hon med 7 st små ungar. På bilden har hon bara 4 med sig några hamnade på efterkälken. Kanske kommer det några i år också.

Grönsakslandet klarar sig hyfsat från sniglar sedan vi snickrat odlingslådor och lagt stenplattor i gångarna, men med 25 kvadrat trädgårdskompost i anslutning är det inte lätt att hålla sniglarna borta. Man skulle kunna vara ambitiös och göra någon slags stålkanter på lådorna också – men någonstans tar tid, ork och lust slut.

Vintergrön KaprifolTill sist tar vi dagens blomma från trädgården – har tänkt visa en bild varje dag på en blomma från trädgården, tänkte se om de räcker till en om dagen i ett år.
Eftersom jag inte kan namnet på alla vore det kul om ni kan skriva en kommentar om ni kan dem.
Börjar med vintergrön kaprifol – den repar sig konstigt nog varje år efter att bli nerbetad till hälften av rådjuren varje vinter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.