Startsida Bloggen

Hängmatta och vintergrön kaprifolVälkommen till min blogg om livet i ett tunnland i Sveriges trädgård, Blekinge.
Här kommer jag att rapportera om naturens skiftningar, mina projekt, odlingar, rabatter, buskar, träd, djur och annat som händer i trädgården.

Trädgården är i grunden ett stycke mark i Mörrum med ett litet hus i östligaste delen som är byggt i början av 1900-talet. Det blev vårt i slutet av 80-talet och hade då en trädgård på några hundra kvadrat, rabatter, fruktträd och gräsmatta. Jag hade längtat efter att kunna ”jorda” mej igen efter att ha bott i lägenhet några år, men kunde inte så mycket om trädgård, även om jag är uppvuxen med det, och har haft grönsaksland och så när jag växte upp. Efter några år byggde vi ett enplans LB-hus längre västerut på det som tidigare varit någon form av äng/betesmark, och några år senare ett garage med kontor där jag idag har mitt företag Pernillas Grafiska som utför kreativa lösningar inom det grafiska och har också ett litet ”tryckeri” där jag kan ta fram trycksaker i olika former. Där servar jag främst småföretag från när och fjärran.

Trädgården utvidgas sakta västerut, men det gamla huset, fruktträden och en del av rabatterna och gräsmattorna är kvar österut. Misstagen och försöken att få till både rabatter och odlingar har varit stapplande, men nu har jag börjat lära mig och tycker själv att vi har lyckats få till ett eget litet paradis. Det är om detta tunnland jag ska berätta med bilder och tangentbord.

Numera finns här en damm, grönsaksland, ett litet växthus, valnöt, fikon, mandel-, körsbärs-, äppe-l, plommon- och päronträd. I den vilda delen växer björk, tall, bok, lönn, ek, enbuskar och mycket annat. Den halvvilda innehåller diverse bl.a. rhodendendron, hägg, ormhassel, blåbär, liljekonvaljer och diverse annorlunda trädplantor. Rabatterna innehåller mestadels perenner, funkia, rosor, lavendel, buxbom, clematis m.m.

Än en gång välkommen och hoppas att du kan hitta lite inspiration och gärna kommentera mina funderingar!

 

Spara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.