Tips & Trix

Hlavendelgångär kommer jag att dela med mej en del av mina tips som jag kommit på eller stulit från någon annan. När man har en så stor trädgård blir det dyrt om man ska göra allt enligt alla normer som växthandlare och byggvaruhus tycker att man ska.

Markduk – använder inte markduk under stenläggning eller singel utan har istället täckt med flera lager tidningspapper och det har funkat i många år nu. Mycket av fröna kommer ju ovan ifrån och då hjälper det inte vad man gjort under. Rötter o.dyl., dör ju innan pappret multnat.

Växter – köper aldrig mer än en planta och inväntar att den ska bli större och delar då den. Många perenner sprider sig som ogräs – var går gränsen? Ogräs kan vara fina de också. Byt växter med kompisar. De flesta perenner mår bra av att delas. De flesta delar jag på våren men det går bra när som om man står ut med att det ser litet visset ut.

Mördarsniglar – plocka med trädgårdsspade, stjälp ner dem i en spann med vatten och diskmedel och låt stå över natten. Trampa ihjäl en snigel så fångar du en ett antal fler som lockas dit. Hårt men effektivt.

Klipp bort vissna blommor – i bästa fall blommar det en gång till.

Buxbom – min är frisk hittills. Jag har små buxbomhäckar runt en del rabatter. De har jag dragit upp från grenar nerstuckna direkt i jorden. Tar dem från en större buxbom (mammas). Håller man det fuktigt och klipper dem lite efterhand blir det en liten häck efter några år.

BuxbomhäckGrönsakslandet – träkanter runt odlingsbäddarna, våra är gjorda av gammalt altanvirke. Plattor emellan (finns många som vill bli av med sina sjöstensplattor) där funkar de utmärkt. Lättare att hålla ogräs borta och eftersom det blir lite upphöjt blir det varmare i ”bänkarna”. Dessutom lätt att täcka över med duk på våren. Sniglarna är det också lättare att hålla borta.

Flädersaft 2,5 L
30 blomklasar
3 stora citroner
1,5 L Vatten
1,5 L socker
50g citronsyra
Tvätta och skär citronerna i tunna skivor, lägg i en bunke tillsammans med flädern.
Koka upp vattnet rör ner socker och citronsyra i vattnet och häll över citronerna och flädern.
Täck med lock 3-4 dagar. Ställ svalt. Rör om dagligen.
Sila och frys i t.ex. glasspaket då kan man ta med sked i paketen så mycket man behöver.

Fågelskrämma för jordgubbar m.m.
Lägg ut leksaksormar, håller fåglarna borta. Eller måla pinnar så de ser ormlika ut.

LIgelkottavendelhäckar: När jag rensar under lavendeln vid stenläggningen och i stengångarna har det kommit upp småplantor, ett par cm höga, självsådda. Dessa sätter jag någonstans i rabatten på tillväxt och när jag då behöver plantor till ett av mina infall tar jag och letar i rabatten, gräver upp och delar och så blir det en liten häck till nästa år.

Förökning av buskar – Ta en gren skala av lite bark och sätt den i jorden och håll jorden fuktig, ev kan man knipsa av lite på toppen om något år har det blivit en buske. Funkar på t.ex. Forsythia, Rosenprakttry, Kornell

Jul och vårlökar är härligt att ha inomhus, t.ex pärlhyacinter, minipåskliljor, kungsängslilja, hyacinter m.m. Jag sparar alltid lökarna och trycker ner dem i rabatten till våren. Har man tur kommer de upp nästa vår.

Vitlök – köp sättlök och sätt i september oktober när temperaturen är runt 10 grader, skörda året efter i augusti – september. Är det varmare gror den inte. Därför ska man inte förvara vitlök i kylskåp.

Håll utkik mer tips kommer…

 

 

Spara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.