Gräsmatta

Vad är ogräs?

GräsmattaWikipedia ger ett väldigt bra svar tycker jag: Ogräs växer på platser där de för människor inte är önskvärda, såsom åkerfält, trädgårdsland, blomsterrabatter, trädgårdsgångar, gator och torg. En art kan alltså vara både ogräs och kulturväxt beroende på var den växer.

Det är alltså upp till dej själv att avgöra vad som är ogräs eller inte. Det kan ju kännas bra så här i semestertider.

Många tycker det är jobbigt med rabatter för det är så mycket att göra. Så tänker inte jag. Rabatter kräver förhållandevis lite skötsel för att det som man vill ska växa i dem ska komma till sin rätt. Bl.a. behöver man rensa bort det man inte vill ska ta överhand, om det sedan är ogräs eller rabattväxter spelar inte så stor roll, effekten är densamma. Med mycket växter man vill ha i rabatten kväver de det man inte vill ha, och anpassar man växterna så att de som trivs får växa, så är ogräsproblemet i princip borta. Och det är ju roligt att se att det växer, det är ju det man vill.

Visst, på våren behöver man ta ett tag och rensa upp efter det som vissnat ner på hösten, för höststädningen tycker jag också är ett överskattat problem. Låt rabatterna vara, ta bort de största lövhögarna från gräsmattan och använd det till att täcka med runt känsliga växter, fikon t.ex. Klipp sedan gräset och löven, så försvinner det till våren. Vissa undantag av löv (valnöt t.ex.) finns förstås.

Det är också väldigt mycket skönare att pyssla i trädgården när vårsolen sticker fram och det börjar komma upp små gröna saker, än när höstkylan biter i fingrarna. Man tar bort det man inte vill ha där och ser det andra spira. Det är ju en del av glädjen med trägård.

Gräsmattor är egentligen maskintuktat ogräs tycker jag. I vår trädgård tar jag hand om rabatterna och mannen klipper gräset, jag tycker den dealen är helt ok, och det tycker han också, kanske för att det kan göras med en maskin också. Jo, han tar en del av mina högar i skottkärran också, de som blir när jag drar bort det som gör så något annat inte får utrymme. Han tror att jag har tänkt på honom när jag lämnar dem… kan ha ju få tro…
Faktum är att gräsmatteytorna blir allt mindre och mindre och rabatterna blir fler. Gräva nya rabatter är inte heller något problem, mannen ställer upp, gräsmattan blir ju mindre att klippa.

Till saken hör ju också att vi har inte någon fin jämn golfgreen till gräsmatta, ska man ha det, då pratar vi jobbigt, det kräver mycket skötsel. Och hur kul är det att aldrig få se något växa och bli frodigt, i gräsmattans fall är det då dax att tukta det. Målet blir en grön yta som ska vara perfekt, något aldrig en rabatt blir, vilket gör rabatten betydligt mer avslappnad. Vår gräsmatta är grön och hyfsat välklippt och där det varit som mest mossa är det numera rabatter. Egentligen skulle nog mannen vilja ha en trimmer också, men då är jag rädd att det skulle tuktas både här och där. Hand och armkraft kommer man långt med om man vill…

Varför kämpa mot naturen, när man kan leva med den?

Dagens blomma – Tremastarblomma en tacksam blomma som effektivt kväver bort ogräs. Den drar dock till sig sniglar, men verkar också tåla dem rätt bra. Nästan som en snigelfälla.

3mastarblomma

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.