Dammens historia

Vi började bygga dammen våren 2012 på baksidan av huset på gränsen mellan gräsmatta och äng. Efter en del dividerande blev storleken ca 6 x 5 m och med 15m bäck. Vi kunde konstatera att vi har ett ca 40 cm djupt matjordslager och därefter kommer ett lager med sand med sten. Stenen visade sig räcka till en liten stenmur, sten i bäck och damm och lite som fick åka på stenmurarna i tomtgränserna. Som tur var stötte vi inte på några jättestenar utan alla gick att hantera.

Vi grävde allt för hand och det gick förvånansvärt lätt om än med träningsvärk både här och där. Duk under gummiduken och sten på det och sedan vatten och vips så var det klart. Installation av pump och reningsverk nedgrävning av slangar m.m. tog också en stund i och för sig iaf enligt mannen, jag tyckte ju det var klart. Än har det inte kommit någon buske på plats för att dölja reningsanläggningen. En rejäl historia med uv-ljus och en kapacitet som säkert vida överstiger vad som behövs. (Vi får väl utvidga någongång)

Nu några år senare känns det som om vi har fått till  växtligheten runtom och i dammen. Vi har gått ut försiktigt, gjort som man nog inte ska och plockat växter i naturen. En Näckros är inköpt tillsammans med en bottentäckare och en annan vaniljdoftande blomma. Näckrosen, Paul Harriot, har nått ytan och verkar komma med en knopp. De andra två, Aponogeton distachyus och Myriophyllum är bara på gång.

Fem stycken guldid fick sin hemvist i dammen,  idag 2015 är det 4 st av dem kvar ca 30 cm stora. Grodor, paddor och en snok har också sin hemvist där. Men det roligaste är fåglarna – vi har aldrig haft så många olika sorters fåglar i trädgården och det trots vår katt.

Juni 2015

var-damm-maj_387_233_100

14 maj 2014

15 maj 2013

Maj början 2013

Slutet april 2013

April början 2013

December 2012

November 2012

Oktober 2012

Juli 2012

Dammen i kvällssol i juli 2012

Spara

Spara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.